27 octombrie 2016

Institutul Blecher, ediția 141


Glen Calleja este un poet, prozator, performer și designer de carte din Malta. Scrie în principal în limba maternă, malteza, dar a publicat, de asemenea, literatură în engleză, una dintre limbile oficiale ale arhipelagului. Interesat de proiectele care implică colaborări cu diverși alți artiști, Glen este absolvent de psihologie și filosofie și a lucrat ca jurnalist, scenarist și PR. Este cofondatorul AWL, un grup independent care are în centrul preocupărilor sale poezia și abordările interdisciplinare ale discursului poetic.
Calleja a fost implicat în proiecte precum „The Depot of Living Things” (2009) și „TKEĊNIR: kitchen work” (2010-2011).
Volumul de poezie Kull flghaxija kif mal-ghabex tnin u tmut sahhet il-jum(2014) a fost scris în urma unor interviuri cu persoane suferind de cancer sau cu oameni ale căror vieți au fost schimbate radical de această boală. În 2015 a avut un turneu de lecturi în patru orașe din România, sub titlul Outstaring Truth, varianta în limba engleză a cărții apărute în 2014.
A citit la ediția 108 a Clubului de lectură Institutul Blecher, în București, trezind interesul pentru traducerea sa în limba română. Un an mai târziu, rescrierea în limba engleză a cărții sale malteze vede lumina tiparului în traducere românească, sub titlul un asteroid fără umbră.


Niciun comentariu: