24 mai 2011

Colonia Poetică



Vineri, 27 mai, de la ora 19:00, la Uniunea Scriitorilor din România (Calea Victoriei nr. 115, sector 1, București)


Invitați:
poeții suedezi Linn Hansén, Kajsa Sundin, Pär Thörn
participă Maria Dinulescu, Dan Sociu, Răzvan Țupa


Linn Hansén (n. 1983) a debutat in 2008 cu volumul Ta i trä (”Apucă lemnul”), pentru care a fost nominalizată la Premiul Katapult, decernat de Uniunea Scriitorilor din Suedia. Este redactor la revista literară Glänta şi unul dintre curatorii Festivalului Internaţional de Poezie de la Göteborg – cel mai vechi festival de poezie din Suedia. În 2005 a redactat şi editat, împreună cu poeta Athena Farrokhzad, antologia de poezie suedeză contemporană Omslag: queer poesi (”Focus: poezia queer”).

Kajsa Sundin (n. 1978) a publicat un volum de poezie, Definition (2007, ”Definiţie”), la OEI, unde a şi fost apoi angajată ca redactor al editurii şi al revistei cu acelaşi nume. Împreună cu Linn Hansén a construit grupul-proiect Shark, una dintre cele mai cunoscute creaţii ale acestuia fiind filmul-poem Bonjur enfance, făcut în colaborare cu artistul video Orjan Markusson. Kajsa Sundin a publicat în România, în revista Cuvântul, poemul Flick.


Pär Thörn (n. 1977) a debutat în 2002, perioadă în care lucra ca poştaş, cu volumul Kändisar som jag har delat ut post till (”Vedete cărora le-am dus poşta”). Între timp a mai publicat nouă volume de versuri şi proză, unul dintre acestea constând în sortarea alfabetică a cuvintelor care apar în romanul Camera stacojie de August Strindberg.
A fost unanim remarcat de presă pentru originalitate, principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, numindu-l în 2008 “cel mai important scriitor al Suediei în momentul de faţă”.
Pär Thörn este şi artist performativ.



Întâlnire organizată de către Clubul de Lectură Institutul Blecher și Casa de editură Max Blecher cu sprijinul Swedish Arts Council.




Niciun comentariu: